Tropikalne owoce, które wyglądają jak prawdziwe dzieła sztuki

Jednym z elementów, których nie mogę się doczekać podczas podróży do egzotycznych krajów, są tropikalne owoce. Nic tak bardzo nie kojarzy mi się z wakacjami jak słońce i właśnie owoce. Nie tylko smakują przepysznie, ale też wyglądają jak prawdziwe dzieła sztuki. Oto 10 najpiękniejszych egzotycznych owoców:

1. Smoczy owoc

Pochodzi z Meksyku i Ameryki Środkowej, ale jest też uprawiany w krajach azjatyckich takich jak Wietnam, Filipiny, Malezja, Tajwan, Izrael i południowe Chiny.

Smak: Pomiędzy truskawką a gruszką. Często dodawany jest do drinków i deserów.

2. Ogórek kiwano

3440792161_fa1bfd9cea_o

W naturze występuje w Afryce od Kraju Przylądkowego po Senegal i Sudan na północy, także Jemen na Półwyspie Arabskim.

Smak: Smakuje jak mieszkanka banana, limonki i ogórka. I tak jak banana, nie trzeba trzymać go w lodówce.

3. Rambutan

Rambutan_Nephelium_lappaceum_Whaldener_Endo

Występuje w Malezji, Chinach i Indonezji.

Smak: Lekko słodki i łagodny, podobny w smaku do liczi.

4. Durian

Pochodzi z tropikalnych obszarów południowo-wschodniej Azji.

Smak: Słodki, słony i kremowy jednocześnie. Niektórzy mówią, że smakuje jak miszanka papaji, jabłka i czosnku, a tekstura przypomina miękkie mango. Według innych, smakuje jak szczypiorek połączony z cukrem pudrem. Nazywany ‚królem owoców’ w południowo-wschodniej Azji, ten najbardziej śmierdzący owoc na świecie ma opinię „piekła z zewnątrz i nieba wewnątrz”.

5. Liczi chińskie

ARS_Litchi_chinensis

Pochodzi z rejonu Kambodży, Wietnamu i Filipin, ale jest uprawiany w wielu krajach o ciepłym klimacie.

Smak: Słodki, połączenie gruszki i winogron.

6. Gwiaździsty owoc

enhanced-buzz-6652-1305733075-9

Naturalnie występuje w  Malezji oraz w Indonezji na wyspie Jawa, ale można spotkać go także w Afryce (Ghana), Oceanii (Polinezja Francuska), Ameryce Południowej (Brazylia, Gujana) i Ameryce Północnej (Floryda i Hawaje).

Smak: Kombinacja śliwek, ananasa i cytryny. Nie jest bardzo słodki.

7. Mangostan

Plantacje mieszczą się głównie w Azji Południowo-Wschodniej.

Smak: Eksplozja tropikalnych owoców.

8. Kumkwat

Wywodzi się z Chin.

Smak: Jadalna skórka jest bardzo słodka, a miąższ słony.

9. Marakuja

Passion_Fruit_Breakfast

Pochodzi z Ameryki Południowej (Brazylia, Argentyna, Paragwaj), ale rozprzestrzeniła się w Nowej Zelandii, Afryce, Makaronezji, na Hawajach i Galapagos.

Smak: bardzo bogaty, dojrzały i słodki.

10. Limoncillo

Można go spotkać w krajach takich jak Kuba, Portoryko, Republika Dominikańska, Haiti, Jamajka i inne kraje karaibskie.

Smak: bardzo słodki, podobny do melona.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s